Skip to content Skip to footer

ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Σίκινος

Η Γοητεία της Απλότητας

Το Νησί μας: Σίκινος

Η Σίκινος, μικρή και ανόθευτη, κοντά στην Ίο και τη Φολέγανδρο στο νότιο τμήμα των Κυκλάδων, επιμένει σε μια διαφορετική αντίληψη των διακοπών.

Οικισμός: Αλοπρόνοια

Ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Σικίνου είναι ταυτόχρονα και το λιμάνι του νησιού. Απλωμένη γύρω από τον κόλπο που περιλαμβάνει το λιμάνι και την παραλία, η Αλοπρόνοια διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως και ταβέρνες και καφέ. Η αμμουδερή παραλία έχει μεγάλο μήκος και ρηχά νερά. Έχει αρκετά αρμυρίκια για σκιά, ενώ στη δεξιά πλευρά και πάνω από την παραλία βρίσκονται οι καφετέριες και οι ταβέρνες.

Οικισμός: Κάστρο

Ο μεγαλύτερος οικισμός της Σικίνου αποτελεί μαζί με το διπλανό Χωριό τη Χώρα του νησιού. Πρόκειται για οχυρωμένο οικισμό του 15ου αιώνα, ο οποίος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 280 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Η ατμόσφαιρα του μεσαιωνικού οικισμού επιβιώνει στα στενά σοκάκια, τα χαμηλά ασβεστωμένα σπιτάκια, τις στοές και τις ανθισμένες αυλές. Μια βόλτα στην πλατεία, στα εκκλησάκια αλλά και στις παρυφές του οικισμού που αγναντεύουν τη θάλασσα αποδεικνύεται μοναδική εμπειρία.

Οικισμός: Χωριό

Το Χωριό είναι ένας από τους δύο οικισμούς που αποτελούν την Χώρα της Σικίνου. Xτισμένο σε λόφο απέναντι από το Κάστρο με σπίτια και εκκλησίες. Στενές ανηφόρες, περάσματα, πεζούλια, παλιά σπίτια και απέραντη θέα κάνουν τη βόλτα στο Χωριό αξέχαστη.

Παναγία Παντάνασσα

Η Μητρόπολη του νησιού, η Παναγία Παντάνασσα – Τίμιος Σταυρός βρίσκεται στη πλατεία στου Κάστρου, στη Χώρα της Σικίνου. Ο ναός με το γαλάζιο τρούλο χρονολογείται από το 1787 και στο εσωτερικό του ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και μεταβυζαντινές εικόνες της Κρητικής Σχολής. Σύμφωνα με το μύθο, η εικόνα της Παναγίας έφυγε από τη Κρήτη και έφτασε στη Σίκινο χωρίς να σβήσει το καντήλι που τη συνόδευε.

Mονή Ζωοδόχου Πηγής

Η εντυπωσιακή Mονή της Ζωοδόχου Πηγής είναι χτισμένη σε λόφο πάνω από το Κάστρο και έχει μαγευτική θέα τόσο στη θάλασσα όσο και σχεδόν σε όλη τη Σίκινο. Η Mονή χτίστηκε το 1690, ήταν γυναικείο μοναστήρι και για πάρα πολλά χρόνια ήταν το μοναδικό καταφύγιο των κατοίκων απέναντι σε πειρατικές επιδρομές, για αυτό και έχει τη μορφή κάστρου με ψηλό εξωτερικό τείχος. Το Mοναστήρι είναι επισκέψιμο τις απογευματινές ώρες.

Παναγία Παντοχαρά

 Μπορεί να μην είχε επισκεφθεί ποτέ τη Σίκινο, αλλά ο Οδυσσέας Ελύτης συνέδεσε το όνομά του με αυτό το μικρό νησί στο Αιγαίο και το εκκλησάκι αυτό πάνω από το Κάστρο χτίστηκε προς τιμήν του μετά το θάνατό του, αφού ο ίδιος είχε διατυπώσει τέτοιο αίτημα πριν πεθάνει. Είναι αφιερωμένο στην Παναγιά Παντοχαρά και θεμελιώθηκε το 2001. Με θέα στη θάλασσα και με το δροσερό αεράκι να φυσάει πάντα, θυμίζει τους στίχους του ποιητή: «Η Παναγιά το πέλαγο/κρατούσε στην ποδιά της/τη Σίκινο, την Αμοργό/ και τ’ άλλα τα παιδιά της».

Η Επισκοπή

Ένα σπάνιο για την Ελλάδα μνημείο βρίσκεται στην ενδοχώρα της Σικίνου. Η Επισκοπή είναι ταφικό μνημείο της ρωμαϊκής περιόδου (χρονολογείται στον 3ο αιώνα μ.Χ. ) και αυτό μαρτυρούν και οι υπόγειες θολωτές κρύπτες του. Αρχικά είχε θεωρηθεί ναός του Πυθίου Απόλλωνα όμως αποδείχτηκε ότι η αρχιτεκτονική του οικοδομήματος έμοιαζε με αυτή των ρωμαϊκών μαυσωλείων ενώ πολλούς αιώνες αργότερα, το μνημείο μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με τρούλο αλλά και η αρχική μορφή και οι μετέπειτα παρεμβάσεις είναι ορατές σήμερα. Την περίοδο αυτή εκτελούνται εργασίες για τη συντήρηση της Επισκοπής.

Παραλία Αγίου Γεωργίου

Η παραλία του Αγίου Γεωργίου είναι από τις πιο πολυσύχναστες, τόσο λόγω της εύκολης πρόσβασης (ασφαλτοστρωμένος δρόμος) όσο και λόγω της άμμου και της σκιάς από τα δέντρα. Δίπλα στην παραλία λειτουργεί ταβέρνα για φαγητό και άλλα απαραίτητα.

Δρομολόγια αστικών

Βρείτε ολα τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών του Νησιού

Όλα τα οχήματα πληρούν τα πιο σύγχρονα standards ασφάλειας, έχουν περάσει KTEO και service.
© Copyright 2020 – Drososrentacar.gr. All rights reserved. Designed & Developed by BadRabbit.gr
Tantum - Rent a car, Rent a bike, Rent a scooter multiskin theme
Car
Scooter
Bicycle
Kayak